Folk horror, romantika i urbana fantastika: Shtriga na SFeraKonu 2022!

Brojimo sitno do prve ovogodišnje domaće konvencije fantastike – SFeraKona 2022. – koji će se održati od 13. do 15. svibnja 2022. na zagrebačkom FER-u. S obzirom da Shtriga ove godine po prvi put sudjeluje u programu, odlučili smo vam predstaviti neke od naših autora, u dijalogu sa svojim urednicama, kroz sva tri dana konvencije.

Naši će autori s posjetiteljima i čitateljima podijeliti svoje dugogodišnje iskustvo u raznim podžanrova: folk horroru, romantičnoj fantastici i urban fantasyju, te će biti dostupni i za potpisivanje knjiga!

U petak – na Petak trinaesti, ni manje ni više! – u 19h u prostoriji A-201 u točki “Tradicija straha: folk horror s autoricom Antonijom Mežnarić” saznajte sve o folk horroru, pogotovo onom na našim krajevima.

Jeste li slušali krvave narodne priče kad ste bili mali? Palili krijesove, prisustvovali folklornim ritualima kojima se tjera zima, a priziva proljeće? Folk horror crpi inspiraciju iz tradicije, ali ne gleda je kroz ružičaste naočale, nego stisnutog daha očekuje ono najgore. Pridružite nam se na razgovoru s autoricom folk horrora Antonijom Mežnarić i njenom urednicom Vesnom Kurilić, na kojem će pričati o ovome podžanru, slavenskom folkloru kao izvoru strave i užasa, te otkriti možda pokoju preporuku za čitanje i gledanje.

U niskom startu za veliko finale Eurovizije, kojem se i naši autori vesele, – Shtrigin program nastavljamo u subotu u 14h, u Sivoj sobi, točkom “Romantika u spekulativnoj fikciji s autoricom Vesnom Kurilić”.

Romantični zapleti idu ruku pod ruku sa spekulativnom fikcijom još otkako postoje i jedni i drugi. Od antičkih mitova preko AO3, višetomnih urban fantasy serijala i modrokožih aliena, pa sve do naše male, cvatuće, domaće žanrovske scene, presuda je jasna: oboje je bolje! O tome kako i zašto čitati i pisati romantične podžanrove, što sve pisci romantičnih zapleta mogu ponuditi čitateljima i fanovima, te koje su najčešće “nevidljive” greške kad se bacimo naglavačke s balkona kuće Capuleti direktno među zvijezde, razgovarat će Vesna Kurilić, autorica serijala Ranger Paraversum, i njena urednica, Antonija Mežnarić.

Sferakonski vikend završavamo u velikom stilu, u nedjelju u 13h u dvorani D1, točkom “Urbana fantastika od New Yorka do Rijeke: razgovor s autorom Igorom Rendićem”.

Kako od ljubitelja urbane fantastike nastane pisac iste? Ima li mjesta za jednu malu Rijeku na svjetskoj karti slavnih, velikih, magičnih gradova? Svi putevi možda vode u Rim, ali na ovom SFeraKonu, višestruko nagrađivani autor Igor Rendić, u razgovoru sa svojom nakladnicom, odvest će vas na magično putovanje tajnim urbanim sredinama i putem preporučiti nove knjige za vaš TBR.

Pridružite nam se na SFeraKonu, te u susretima s našim autorima iz prve ruke otkrijte kako nastaje fantastika!

Vidimo se u Zagrebu!Bacite oko na cjelokupan, bogat ovogodišnji program SFeraKona 2022. – i naći ćete još puno zabavnog programa, pogotovo iz književnosti! Raspored je podložan promjenama od strane organizatora.

Published by Vesna Kurilic

Vesna Kurilić is a Croatian writer, editor and werewolf loving cosplayer. She currently subsists on queer (historical) romance, jigsaw puzzles and excessive plotting.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s